31.08.2019г.

  • 24.04.2019

На 31 август (събота) от 19:00 часа, в  АРЕНА ШУМЕН

Държавна опера – Русе представя:

Концерт на РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ
„120 години от рождението на Панчо Владигеров“
Почетен гост-диригент – ЙОРДАН КАМДЖАЛОВ
Солист – АТАНАС КРЪСТЕВ – виолончело

В програмата:
Рапсодия „Вардар“
Българска сюита
Елегичен романс , соло виолончело
Песен, соло виолончело

   Заглавията, върху които които Държавна опера-Русе и диригентът Маестро Йордан Камджалов се спират, представляват един добре обмислен избор. Това са най-ярките, най-известните не само у нас, но и в Европа, а същевременно са и най-българските творби на Панчо Владигеров. Съвсем уместно, а и символно и носещо нарочно послание, е точно те да прозвучат в годината на 120-тия юбилей от рождението на ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ.

   Българската рапсодия „Вардар“ (1922) и „Българска сюита“ (1927) са създадени в онзи период от 12 години, по времето на който композиторът живее в Берлин и работи в Дойчес театер с Макс Райнхард. Владигеров създава тези емблематични произведения далеч от родината, в средата на най-яркия интелектуален елит, който работи и твори по това време в Берлин.

   ЙОРДАН КАМДЖАЛОВ е един от вече утвърдените български диригенти, познат и ценен в България и по света като задълбочен интерпретатор на европейската симфонична музика. След забележителните му съвместни концерти с Русенската филхармония със симфониите на Брукнер, Малер и Шостакович, изборът му на български заглавия съвсем не е случаен. Акцентът попада върху показването на ясните паралели на творчеството на българските композитори с европейските композиционни традиции, което категорично предопределя както европейската принадлежност на българската класическа музика, така и нейната висока стойност за европейската музикална култура.

   Младият виртуозен виолончелист АТАНАС КРЪСТЕВ ще бъде специален гост-солист на концерта на Русенската филхармония с музика на Панчо Владигеров.

 

Може да закупите своя билет от ТУК!